Borgholm

Borgholm är centralorten i Borgholms kommun på Öland. Borgholm har en befolkning på drygt 3 000 människor, men det antalet stiger kraftigt om somrarna, då turister i mängder söker sig till den öländska staden. Det är inte heller konstigt, då Öland generellt får fler soltimmar än övriga Sverige, och dessutom har många sevärdheter att erbjuda sina besökare.

En av dessa är naturligtvis Borgholms slott, som har en historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Idag kan man, förutom att vandra runt slottets ruiner och känna historiens vingslag, också delta i aktiviteter som riddarskola och guidade visningar, eller besöka någon av de många utställningar som arrangeras där.

Inne i själva Borgholm kan man säga att det är på och kring Storgatan som allt händer. Storgatan går nämligen rakt igenom Borgholm, som annars har en rutformat gatunät. Andra platser man måste besöka när man är i Borgholm är Torget, där man hittar både kommunhuset och kyrkan, och hamnen, där man förutom en gästhamn hittar flera restauranger och parkerna Beckmans Park och Societetsparken (där ena änden av Storgatan slutar). Missa inte heller Sjöstugan, den största badplatsen i Borgholm.1280px-Borgholm,_storgatan

Borgholm med omnejd har en historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden och 700-talet. I Köpingsvik, ungefär 4 kilometer öster om Borgholm, låg nämligen en marknadsplats på den tiden. Som nämndes ovan grundades själva Borgholm på 1100-talet, i samband med den borg man byggde på platsen, och namnet Borgholm har förekommit i skrift i oförändrad form sedan 1280-talet. Det finns flera teorier kring namnet – en av dem är att det syftar på just den medeltida borg som låg där, medan andra hänvisar till att borgen låg uppe på en hög kulle. I gotländskan kan nämligen ”borg” betyda just ”strandbacke” eller ”hög sandås”.

Om du gärna skulle besöka Borgholm i sommar med familjen, men känner att ni inte har råd, kan det vara värt att kolla igenom byrålådor och smyckeskrin efter guldsmycken och guldklockor som ni inte använder. På Guldbrev.se kan ni nämligen sälja guld för ett bra pris, och på så sätt kan ni frigöra pengarna så att de kan användas till något annat – till exempel en oförglömlig sommarupplevelse på Öland för familjen.

litepress