Skansen

Skansen är ett friluftsmuseum som även har en djurpark inne på dess område. Skansen ligger på Djurgården i Stockholm. Skansen grundades av Artur Hazelius och invigdes den 11 oktober 1891.

 

Det finns många sevärdheter på Skansen.

 

Gubbhyllan
Innanför Skansens huvudingång finner man Gubbhyllan, vari finns ett Tobaks- och tändsticksmuseum, en kägelbana och en restaurang. Under 2008 upprustades och renoverades Gubbhyllan. Spel på kägelbanan är en aktivitet som man kan ägna sig åt då man gör en utflykt till Skansen till ett äventyr. Om det inte är äventyrligt nog kan man få idéer till andra äventyr och teambuilding på aventyrsbanan.se.

 

Djurparken
Redan då Skansen öppnade fanns det djur på området. De som fanns var renar, lapphundar, höns, gäss, ankor och två getter var de under det första året. Idag finns det främst nordiska vilda djur och olika svenska lantraser av flera slag. Det finns en anläggning för brunbjörn och rödräv. Besökarna kan om de har tur får se de större svenska rovdjuren; lodjur, varg och järv. Man har även älgar, vildsvin och uttrar. Paraddjuret är det oxdjur som kallas visenten. Skansen var delaktiga i att rädda arten från att dö ut under 1920-talet. Så sent som 2009 släpptes en Skansenfödd visent ut i naturen i ett reservat i Rumänien.Skansen 1

 

Lill-Skansen
För de yngsta besökarna finns Lill-Skansen, med kattungar, kycklingar och andungar och mycket mer.

 

Landsbygdens byggnader
Man kan säga att Skansen är ett Sverige i miniatyr – från förr. Här finns omkring 40 byggnader från de flesta svenska landskap. På ett pedagogiskt sätt har man placerat de byggnader som kommer från södra Sverige på södra Skansen och de från norra Sverige på den norra delen. Man har också återskapat den växtlighet som kännetecknar det landskap som husen och gårdarna kommer ifrån.

 

Staden på Skansen
På Skansen finns det också ett stadskvarter. Här får besökaren bilden av en medelstor stad, såsom den tedde sig på1800-talet. Här finns allt från apotek, andra butiker, verkstäder och till och med ett postkontor. Det finns även bostäder. Skansenbesökaren får se olika hantverksyrken utövas. Bland annat glasblåsning och krukmakeri.

litepress