Västkusten

När man säger ”skärgård” och ”Sverige” i samma mening tänker kanske de flesta i första hand på Stockholms skärgård, som med sina 24 000 öar och vackra natur kan erbjuda en mängd upplevelser och nöjen. Minst lika varierande är dock den skärgård som sträcker sig längs med Sveriges västkust, som heter Göteborgs skärgård men som i folkmun helt enkelt kallas för ”västkusten”. Göteborgs skärgård kan delas in i två områden, den norra och den södra skärgården. Den norra delen ligger i Bohuslän, medan den södra ligger i Västergötland. Här finns över 8 000 öar att utforska, och om man inte letar efter någon särskild aktivitet kan man bara njuta av stillheten och naturen; Bohusläns kust utsågs faktiskt 2013 till världens sjunde vackraste vildmarksområde av den amerikanska nyhetskanalen CNN.Smögenbryggan_2009b

Det är inte svårt att förstå varför efter att ha besökt öar som Väderöarna. Väderöarna är en samling av några hundra ytterskär i Bohusläns skärgård, och de är det perfekta utflyktsmålet om man har en egen båt och letar efter ro och stillhet. Här finns många bra naturhamnar att lägga till vid, varifrån man kan blicka ut över karga klippor och växtlighet i mild blåst. Vill man bo på fasta marken kan man ta in i ett av de gamla lotsfamiljernas hus, som renoverats till värdshus och pensionat, där man kan äta bland de färskaste skaldjuren i landet.

Vill man ha lite mer liv och rörelse, men samtidigt uppleva skärgårdsidyll, är Orust rätt ö. Orust är Sveriges tredje största ö, och här finns på sommaren ett rikt kulturliv med musik och teater. Samtidigt kan man vandra genom historiska skärgårdsmiljöer och mysiga fiskesamhällen, och äta på fiskrestauranger precis intill havet.

Precis i utkanten av Bohusläns skärgård, på fastlandet, kan man besöka Smögenbryggan. Smögenbryggan erbjuder det som många anser vara kvintessensen av skärgårdscharm, med en badbrygga från klipporna, små hamnbodar med restauranger, kaféer och butiker och en ångbåt som trafikerar vattnen ut i skärgården. Det är med andra ord inte för inte som Smögenbryggan är Bohusläns mest besökta turistattraktion. Om du själv planerar att åka dit, och letar efter ett bra hotell i Smögen, kan du gå in på Hotellsmögen.se.

Detta var bara ett smakprov på vad som finns att uppleva på västkusten, och med så många öar finns det garanterat en för alla smaker!

litepress