Visby

Gotland är ett populärt resmål bland svenskar, och det är inte svårt att förstå varför, eftersom Gotland har så mycket att erbjuda. Här kan alla få något av det de tycker om, vare sig det är pittoresk stadsmiljö, stränder, raukar, historia eller friluftsliv. Kronjuvelen på Gotland är så klart Visby, centralorten och residensstaden, som är ett måste för alla som besöker Gotland för första gången. Här kan framförallt de historieintresserade se sig mätta, då Visby är en stad med anor från Hansaperioden, med en ringmur och en medeltida stadskärna.21300000013630_Strandgatan_28_2

Ringmuren är en av de främsta sevärdheterna i staden. Den är hela 3,5 kilometer lång och har sammanlagt 44 torn. Denna mur är också en av de äldsta strukturerna i Visby, då den härstammar från 1200-talet. Det finns dock gott om annan bevarad bebyggelse från Visbys storhetstid som köpmannastad, bland annat en byggnad som brukar kallas Gamla apoteket. Gamla apoteket hittar man i korsningen mellan Strandgatan och Lybska gränd, där den höga stenbyggnaden sticker ut från de omkringliggande lägre putsade husen. Huset känns lätt igen på sin trappgavel, och är känt för att det är det äldsta huset i Sverige (det byggdes på 1200-talet) som fortfarande används som hyreshus.

Historieälskaren kan bara genom att vandra runt i Visby hitta runt 150 ytterligare medeltidshus, liksom en rad olika kyrkoruiner i mer eller mindre bevarat skick. En av de mest kända är kanske Sankt Nicolai kyrkoruin, som ligger intill Visby domkyrka. Kyrkan används idag som konsertsal, då man har byggt upp en scen och bänkrader i den västra delen av ruinen.

Har man besökt Visby och Gotland förut kanske man vill komma bort ifrån staden under en dag eller två. En utmärkt aktivitet är då att cykla längs med Gotlands kust. Gotland har ett platt landskap som gör att det passar utmärkt för en cykeltur. Det är 50 mil runt hela ön på cykellederna, som med fördel kan delas upp i etapper mellan bad i Östersjön och middagar på Gotländska restauranger.

Om du och din familj länge drömt om att resa till Gotland, men känner att ekonomin inte räcker till, kan ni enkelt och tryggt låna pengar på https://advisa.se.

litepress